آزمون قضاوت

آزمون قضاوت

کار قاضی مبتنی بر علم قضاوت است. قاضی کسی است که به تنهایی یا به‌عنوان عضوی از هیئت قضات، مدیریت یا ریاست دادگاه را بر عهده دارد و به قضاوت می‌پردازد.

قاضی از قوانین در دادگاههای مختلف استفاده کرده و بر روند قانونی دادگاه نظارت دارد. او اختلافات بین دوطرف دعوا را حل کرده و مذاکره بین آنها یا نمایندگانشان را تسهیل می‌کند و درصورت نیاز بر اساس قوانین و مقررات نسبت به صدور حکم و دستور اجرا اقدام می‌نماید. قضاوت بر دو رکن ‘قانون و عدالت’ استوار است.

همه نظامهای قضایی دنیا از مقررات قضایی مدون که بر اساس قانون اساسی کشورشان شکل گرفته استفاده می‌کنند و در ایران قوانین مصوب برگرفته از قوانین دینی و شریعت نیز می‌باشد.

با توجه به این مسئله لذا تعاریف مختلفی که از قاضی و قضاوت نیز در قوانین ما وجود دارد برگرفته شده از قرآن و احادیث می‌باشد. نمونه‌ای از آن به شرح زیر است :

قضاوت و حکمیت منصبی شریف و کار پیغمبران و اولیاء خداست. رای قاضی و حکم در صورتی عادلانه و خداپسند است که هنگام رای دادن، خدا را در نظر داشته باشند به مسوولیتی که برعهده دارند توجه نمایند، روز قیامت را فراموش نکنند، خودشان را بجای آن کسی که می‏خواهند درباره‏ی او حکم صادر کنند فرض نمایند، از راهنمایی و اطاعت وجدان سرپیچی نکنند، باطل را به صورت حق و حق را به صورت باطل جلوه ندهند، با ظالم توافق نکنند تا بدین وسیله حق مظلوم را پایمال نمایند، دام طمع، آنان را از پرواز نمودن در فضای عدالت و حق‏گویی بازندارد حاضر باشند دست از مقام و رتبه خود بردارند اما برخلاف شرع و وجدان حکمی نکنند. حکم خدا همیشه به وسیله قاضیان و داوران پاکدامنی که با این موضع بکار خود مشغولند زنده و پاینده است.“

ساعت کاری یک قاضی معمولا به صورت تمام وقت است. برخی از دادگاههای آنها ممکن است ساعتها طول بکشد. محل کار آنها بیشتر در دفتر کاری و دادگاهها است ولی گاهی برای بررسی شواهد و ملاقات با برخی افراد باید به محیطهای بیرونی و یا حتی به سفرهای کاری بروند. در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازار کار و فرصتهای شغلی و میزان درآمد قاضی ارائه می‌شود. وظایف قاضی•

بررسی مباحث قانونی و کسب اطلاع از آخرین قوانین و مقررات مصوب مجلس شورای اسلامی•

بررسی و ارزیابی مستندات و شواهد دو طرف دعوی به منظور احاطه بیشتر بر موضوع پرونده مورد بررسی• ریاست جلسه دادگاه و حفظ نظم آن•

شنیدن سخنان دو طرف دعوی به منظور اطلاع دقیق از روند ماجرا و اطلاعات هر یک از طرفین دعوا•

نظارت بر قانونی بودن رویه‌ها و روشهای بازجویی، رفتار با متهم پرونده و …

تحلیل، بررسی و بکارگیری قوانین و مقررات برای صدور رای نهایی

صدور رای نهایی دادگاه جهت اجرا توسط دستگاههای مربوطه در مقالات دیگر اطلاعات بیشتری از شغل قاضی کسب خواهید کرد.

قاضی کسی است که به تنهایی یا به عنوان عضوی از هیئت قضات، مدیریت یا ریاست دادگاه را بر عهده دارد و به قضاوت می‌پردازد. قاضی از قوانین در دادگاه های مختلف استفاده کرده و بر روند قانونی دادگاه نظارت دارد. او اختلافات بین دوطرف دعوا را حل کرده و مذاکره بین آنها یا نمایندگانشان را تسهیل می کند و در صورت نیاز بر اساس قوانین و مقررات نسبت به صدور حکم و دستور اجرا اقدام می نماید.

قضاوت بر دو رکن “قانون و عدالت” استوار است. همه نظامهای قضایی دنیا از مقررات قضایی مدون که بر اساس قانون اساسی کشورشان شکل گرفته استفاده می کنند و در ایران قوانین مصوب برگرفته از قوانین دینی و شریعت نیز می باشد. با توجه به این مسئله لذا تعاریف مختلفی که از قاضی و قضاوت نیز در قوانین ما وجود دارد برگرفته شده از قرآن و احادیث می باشد. نمونه ای از آن به شرح زیر است :

” قضاوت و حکمیت منصبی شریف و کار پیغمبران و اولیاء خداست. رای قاضی و حکم در صورتی عادلانه و خداپسند است که هنگام رای دادن، خدا را در نظر داشته باشند به مسوولیتی که برعهده دارند توجه نمایند، روز قیامت را فراموش نکنند، خودشان را بجای آن کسی که می‏خواهند درباره‏ی او حکم صادر کنند فرض نمایند، از راهنمائی و اطاعت وجدان سرپیچی نکنند، باطل را به صورت حق و حق را به صورت باطل جلوه ندهند، با ظالم توافق نکنند تا بدین وسیله حق مظلوم را پایمال نمایند، دام طمع، آنان را از پرواز نمودن در فضای عدالت و حق‏گوئی بازندارد حاضر باشند دست از مقام و رتبه خود بردارند اما برخلاف شرع و وجدان حکمی نکنند. حکم خدا همیشه به وسیله قاضیان و داوران پاکدامنی که با این موضع بکار خود مشغولند زنده و پاینده است.”

ساعت کاری یک قاضی معمولا به صورت تمام وقت است. برخی از دادگاه های آنها ممکن است ساعت ها طول بکشد. محل کار آنها بیشتر در دفتر کاری و دادگاه ها است ولی گاهی برای بررسی  شواهد و ملاقات با برخی افراد باید به محیط های بیرونی و یا حتی به سفرهای کاری بروند.

در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد قاضی ارائه می شود

وظایف قاضی
وظایف قاضی

وظایف قاضی

بررسی مباحث قانونی و کسب اطلاع از آخرین قوانین و مقررات مصوب مجلس شورای اسلامی

بررسی و ارزیابی مستندات و شواهد دو طرف دعوی به منظور احاطه بیشتر بر موضوع پرونده مورد بررسی

ریاست جلسه دادگاه و حفظ نظم آن

شنیدن سخنان دو طرف دعوی به منظور اطلاع دقیق از روند ماجرا و اطلاعات هر یک از طرفین دعوا

نظارت بر قانونی بودن رویه ها و روش های بازجویی، رفتار با متهم پرونده و …

تحلیل، بررسی و بکارگیری قوانین و مقررات برای صدور رای نهایی

صدور رای نهایی دادگاه جهت اجرا توسط دستگاه های مربوطه

دانش و مهارت های مورد نیاز قاضی

داشتن تفکری منطقی و به دور از پیش داوری

مهارت تصمیم گیری – این مهارت از مهمترین مهارت های مورد نیاز یک قاضی است و بدون آن امکان ادامه کار نخواهد داشت

داشتن توان تحلیلی و استنباطی خوب

مهارت های شنیداری و نوشتاری خوب به منظور شنیدن و درک کامل سخنان متهم و شاکی و امکان تصمیم گیری دقیق در مورد آنها

توان برقراری ارتباط مناسب با دیگران

مهارت مدیریت و سازماندهی – مخصوصا در زمان اداره جلسات دادگاه

مدیریت زمان – به منظور اتمام پرونده های ارجاع شده در موعد مقرر و جلوگیری از طولانی شدن بیش از حد پرونده های مورد بررسی

صداقت و درستکاری

آشنایی کافی با مسائل اجتماعی جامعه

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل قضاوت

قوه قضائیه برای جذب قضات از روش های مختلف اقدام می کند که عبارتند از :

فارغ التحصیلان دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری دادگستری که از طریق کنکور سراسری جذب شده و به عنوان بورسیه قوه قضاییه از همان ابتدا شروع به تحصیل کرده و با پایه قضایی استخدام می‌شوند، پس از فارغ التحصیلی و طی کردن دوران کارآموزی به شرط موفقیت در آزمون اختبار در اقصی نقاط کشور به تصدی امر قضا مشغول می‌شوند.

جذب طلاب حوزه‌های علمیه از جمله حوزه علمیه قم و مشهد است که چندسالی است قوه قضاییه در این شهر‌ها مراکز جذب قضات از بین طلاب را راه اندازی کرده و از بین تحصیلکردگان حوزوی که به موجب قانون اجازه استخدام آنها برای تصدی امر قضا داده شده، اقدام می‌کند.

برگزاری آزمون عمومی جذب قضات از بین فارغ التحصیلان رشته حقوق و رشته های مرتبط سایر دانشگاه‌ها که آن هم به تجویز قانونگذار مجاز شمرده شده و سالیان سال است که بخشی از قضات از این طریق جذب و استخدام می‌شوند. این گروه نیز پس از طی دوران کارآموزی قضایی و در صورت واجد شرایط بودن، ابلاغ قضایی دریافت خواهند کرد.

در خصوص آزمون قضاوت مطابق با جدیدترین اطلاعات، فارغ التحصیلان رشته های زیر می توانند در این آزمون شرکت کنند:

کارشناسی حقوق در یکی از گرایش ها

کارشناسی الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی

کارشناسی فقه و حقوق

کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در یکی از گرایش ها

کارشناسی ارشد پیوسته الهیات، معارف اسلامی و ارشاد با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی

دارا بودن مدرک سطح (۲) عمومی (فقه و اصول) یا سطح (۲) تخصصی با گرایش حقوق و قضای اسلامی برای دانش آموختگان حوزه های علمیه.

لازم به ذکر است، معمولا قوه قضائیه تعدادی از داوطلبان واجد شرایط را بدون آزمون قضاوت جذب می کند. شرایط خاص این نوع جذب در اطلاعیه های مربوطه اعلام می شود.

قبول شدگان این آزمون بعد از مصاحبه شفاهی و گزینش های اداری، وارد دوره کارآموزی می شوند.  طول این دوره برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و حوزوی متفاوت است. بعد از گذراندن این دوره و قبولی در آزمون نهایی (اختبار)، ابلاغ قضایی دریافت می کنند.

آزمون قضاوت

افرادی که ابلاغ قضایی دریافت می کنند، ابتدا در دادسرا مشغول به فعالیت می‌شوند و ابلاغ آزمایشی را می‌گیرند و پس از ابلاغ آزمایشی برای اینکه ابلاغ قطعی را بگیرند، دوباره از آنها اختبار به عمل می‌آید. برای پست‌های بالاتر نیز شرایطی لازم است که معمولا برای آنها آموزش‌های ضمن خدمت در نظر گرفته می شود.

چند سالی بود که زنان حق شرکت در آزمون قضاوت را نداشتند. ولی اخیرا این قانون لغو شده و آنها می توانند در این آزمون شرکت کنند. وجود قاضی های زن به خصوص در دادگاه ها و محاکم خانواده لازم و ضروری است.

قاضی ها دارای پایه های قضایی مختلف هستند که بر اساس مدرک تحصیلی ، سابقه کار ، فعالیت پژوهشی ، جایگاه شغلی ،محل خدمت تعیین می شود و هر قاضی به طور معمول هر ۳ سال یکبار می تواند تقاضای ارتقای پایه کند.

فرصت های شغلی و بازارکار قضاوت

قاضی ها معمولا در سازمان های قضایی کشور از جمله وزارت دادگستری، دادسراها، دادگاه ها، شوراهای حل اختلاف و … می توانند مشغول به کار شوند.

شوراهای حل اختلاف که چند سالی است به طور رسمی فعالیت می کنند، یکی از فرصت های شغلی مناسب برای قضات می باشد. تا چندی قبل قاضی های قوه قضائیه بعد از ساعات اداری، در این شوراها به کار قضاوت می پرداختند. ولی اخیرا برای این بخش سهمیه ای جدا در آزمون قضاوت در نظر گرفته شده و قاضی هایی فقط برای فعالیت در شوراهای حل اختلاف جذب و تربیت می کنند. تعداد زیادی از قاضی های زن در شوراهای حل اختلاف مشغول به کار هستند.

وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان

آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام قضات بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، رشد ۸ درصدی خواهد داشت.در حالی که متوسط این رشد برای کل مشاغل ۱۴ درصد می باشد.

میزان درآمد قاضی

شغل قضاوت شغلی پر مخاطره و حساس است. قاضی ها در طول مدت اشتغال خود با رای هایی که برای انواع پرونده های قضایی صادر می کنند، گاهی در معرض خطرات و تهدیدهایی قرار می گیرند. برخی معتقدند میزان درآمد قضات در ازای این خطرات و تهدیدهای احتمالی کافی نمی باشد. طبق قانونی که چند سال پیش تصویب شد، حقوق قضات و اعضای هیات علمی دانشگاه ها در قانون مدیریت خدمات کشوری به صورت مشابه محاسبه می شود. حقوق قاضی ها بر اساس میزان تحصیلات، سوابق و منصبی که دارند، متفاوت است.

علیرغم اینکه درآمد در انتخاب هر شغلی بسیار مهم است در انتخاب شغل قضاوت ،که شغلی حساس و بسیار کلیدی است، عواملی مانند علاقه به اجرای عدالت و مسئولیت پذیری باید نسبت به میزان درآمد در اولویت باشد.

درآمد قاضی در برخی از کشورهای جهان

آمریکا – متوسط درآمد سالانه این شغل حدود ۱۰۵.۰۰۰ دلار (برای همه مشاغل ۳۳.۸۴۰ دلار) در سال ۲۰۱۰  و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۱۲۰.۴۰۰ دلار بوده است.

شخصیت های مناسب شغل قاضی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

قاضی پرونده یا مستنطق مقامی است که تحقیق مقدماتی جرایم و جمع آوری دلایل به نفع یا ضرر متهم بر عهده اوست.

کار قاضی مبتنی بر علم قضاوت است. قاضی کسی است که به تنهایی یا به عنوان عضوی از هیئت قضات، مدیریت یا ریاست دادگاه را بر عهده دارد و به قضاوت می‌پردازد.

قاضی از قوانین در دادگاه‌های مختلف استفاده کرده و بر روند قانونی دادگاه نظارت دارد. او اختلافات بین دوطرف دعوا را حل کرده و مذاکره بین آن‌ها یا نمایندگانشان را تسهیل می‌کند و در صورت نیاز بر اساس قوانین و مقررات نسبت به صدور حکم و دستور اجرا اقدام می‌نماید.

قضاوت بر دو رکن ‘قانون و عدالت’ استوار است. همه نظام‌های قضایی دنیا از مقررات قضایی مدون که بر اساس قانون اساسی کشورشان شکل گرفته استفاده می‌کنند و در ایران قوانین مصوب برگرفته از قوانین دینی و شریعت نیز می‌باشد.

با توجه به این مسئله لذا تعاریف مختلفی که از قاضی و قضاوت نیز در قوانین ما وجود دارد برگرفته شده از قرآن و احادیث می‌باشد. نمونه‌ای از آن به شرح زیر است:

قضاوت و حکمیت منصبی شریف و کار پیغمبران و اولیاء خداست. رای قاضی و حکم در صورتی عادلانه و خداپسند است که هنگام رای دادن، خدا را در نظر داشته باشند به مسوولیتی که برعهده دارند توجه نمایند، روز قیامت را فراموش نکنند، خودشان را بجای آن کسی که می‏خواهند درباره‏ی او حکم صادر کنند فرض نمایند، از راهنمائی و اطاعت وجدان سرپیچی نکنند، باطل را به صورت حق و حق را به صورت باطل جلوه ندهند، با ظالم توافق نکنند تا بدین وسیله حق مظلوم را پایمال نمایند، دام طمع، آنان را از پرواز نمودن در فضای عدالت و حق‏گوئی بازندارد حاضر باشند دست از مقام و رتبه خود بردارند، اما برخلاف شرع و وجدان حکمی نکنند. حکم خدا همیشه به وسیله قاضیان و داوران پاکدامنی که با این موضع بکار خود مشغولند زنده و پاینده است.

ساعت کاری یک قاضی معمولا به صورت تمام وقت است. برخی از دادگاه‌های آن‌ها ممکن است ساعت‌ها طول بکشد.

محل کار آن‌ها بیشتر در دفتر کاری و دادگاه‌ها است، ولی گاهی برای بررسی شواهد و ملاقات با برخی افراد باید به محیط‌های بیرونی و یا حتی به سفر‌های کاری بروند.

فرق قاضی با دادستان چیست؟

وظایف قاضی چیست؟

بررسی مباحث قانونی و کسب اطلاع از آخرین قوانین و مقررات مصوب مجلس شورای اسلامی

بررسی و ارزیابی مستندات و شواهد دو طرف دعوی به منظور احاطه بیشتر بر موضوع پرونده مورد بررسی

ریاست جلسه دادگاه و حفظ نظم آن

شنیدن سخنان دو طرف دعوی به منظور اطلاع دقیق از روند ماجرا و اطلاعات هر یک از طرفین دعوا

نظارت بر قانونی بودن رویه‌ها و روش‌های بازجویی، رفتار با متهم پرونده و …

تحلیل، بررسی و بکارگیری قوانین و مقررات برای صدور رای نهایی

صدور رای نهایی دادگاه جهت اجرا توسط دستگاه‌های مربوطه

دادستان با قاضی چه فرقی دارد؟

دادستان مقامی قضائی است که افراد را رسماً به ارتکاب جرم متهم می‌کند و در دادگاه تحت تعقیب قرار می‌دهد.

او این کار را از طریق سیستم ترافعی کشور‌های دارای نظام حقوقی کامن لا (به معنی حقوق مشترک) یا سیستم تفتیشی کشور‌های دارای نظام حقوقی مدنی انجام می‌دهد.

معمولاً در پرونده‌های طرح شده علیه شخص متمم، دادستان دولت را نمایندگی می‌کند. در گذشته دادستان را مُدَعی‌العُموم، وکیل جماعت یا صاحب‌منصب پارکه نیز می‌نامیده‌اند.

وظایف دادستان چیست؟

دادستان نماینده جامعه در دادگاه بوده که وظیفه اش صدور ادعانامه علیه متهمان و نظارت بر اجرای مجازات‌هاست. خلاصه کلام دادستان پیگیری کننده اجرای عدالت است.

یکی از وظایف دادستان تامین امنیت و پاسداری از آن در جامعه است. به اهمیت دلیل به محض اطلاع از وقوع جرم موظف است به تعقیب متخلفان و مرتکبان جرم اقدام کند.

دادستان معمولا از راه‌های مختلفی از ارتکاب جرم با خبر می‌شود. مثل آنکه فردی شخصا به دادسرا برود و شکایت کند یا اینکه ضابطان دادگستری درحین گشت زنی یا انجام ماموریت جرمی را کشف کنند یا شهروندی از وقوع جرمی مطلع شود و آن را اطلاع دهد یا جرم مشهود در برای دادستان یا بازپرس واقع شود یا آنکه اصلا متهم خود را معرفی کند یا هر طریق دیگری که این اطمینان را برای دادستان به وجود بیاورد که جرمی اتفاق افتاده یا درحال ارتکاب است.

چگونه دادستان را از وقوع جرم مطلع کنیم؟

اگر جرمی به وقوع پیوسته و ما قربانی آن شده ایم برای شکایت کافی است به دادسرای محل وقوع جرم برویم.

در دادسرا ورقه‌هایی که به آن شکواییه می‌گویند به ما می‌دهند که مخصوص اعلام شکایت است. در این ورقه جزئیات مربوط به جرم و نحوه وقوع آن را باید درج کنیم.

در مواردی تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی است مانند جرایم قابل گذشت. در این شرایط جز با شکایت شاکی دادستان نمی‌تواند شروع به تعقیب متهم کند.

حال در این شرایط اگر قربانی جرم طفل یا مجنون باشد یا، ولی و قیمی نداشته یا به آنان دسترسی نباشد یا حتی اگر، ولی یا سرپرستان خود مرتکب جرم شده یا در ارتکاب آن مداخله داشته باشند دادستان شخصی را به عنوان قیم موقت تعیین و یا خود امر کیفری را تعقیب می‌کند و اقدامات ضروری را برای حفظ و جمع آوری ادله جرم و جلوگیری از فرار متهم به عمل می‌آورد.

این حکم در مواردی که بزه دیده، ولی یا قیم او به عللی از قبیل بی‌هوشی قادر به شکایت نباشد نیز جاری است.

حکم در مواردی که بزه دیده طفل یا مجنون باشد، ولی قهری یا سرپرست قانونی او با وجود مصلحت مولی علیه اقدام به شکایت نکند دادستان موضوع را تعقیب می‌کند.

همچنین در مورد بزه دیدگانی که به عللی از قبیل معلولیت جسمی یا ذهنی یا کهولت سن ناتوان از اقامه دعوی هستند دادستان موضوع را با جلب موافقت آنان تعقیب می‌کند.

در این صورت موقوف شدن تعقیب در خصوص افراد محجور یا اجرای حکم نیز منوط به موافقت دادستان است.

نکته: اگر جزو مقامات و اشخاص رسمی در حوزه کاری‌تان هستید لازم است بدانید که اگر از وقوع یکی از جرایم غیر قابل گذشت در حوزه کاری خود مطلع شدید مکلف هستید موضوع را فورا به دادستان اطلاع دهید.

تحقیقات کشف جرم زیر نظر دادستان

مقامات دادسرا علاوه بر داستان شامل بازپرس و دادیار است که این‌ها زیر نظر دادستان فعالیت می‌کنند با اینکه بازپرس مقام تحقیق پرونده‌های جزایی و مستقل است.

دادستان هر زمان می‌تواند پرونده را بخواهد و مطالعه و از بازپرس تکمیل تحقیقات را درخواست کند و بازپرس در انجام نظر دادستان برای تکمیل تحقیقات باید از این درخواست اطاعت کند.

دادستان در اموری که به بازپرس ارجاع می‌شود حق نظارت و ارائه تعلیمات لازم را دارد. دادستان می‌تواند در تحقیقات مقدماتی حضور یابد و بر نحوه انجام آن نظارت کند، اما نمی‌تواند جریان تحقیقات را متوقف سازد.

ناگفته نماند با وجود اینکه انجام تحقیقات مقدماتی بر عهده بازپرس است، اما دادستان و معاون او یا دادیار نیز می‌توانند تحقیقات مقدماتی پرونده را عهده دار شوند.

اظهارنظر درباره قرار‌های بازداشت بازپرس

اظهارنظر درباره قرار‌های نهایی بازپرس (منع تعقیب موقوفی، تعقیب، توقف تحقیقات و جلب به دادرسی) از دیگر وظایف دادستان است.

یعنی تصمیم‌های نهایی که بازپرس می‌گیرد منوط به موافقت دادستان است و چنانچه دادستان با هرکدام موافق نباشد و بازپرس نظر دادستان را نپذیرد برای تعیین تکلیف پرونده به دادگاه ارسال می‌شود.

صدور کیفرخواست

از دیگر وظایف دادستان صدور کیفرخواست است. دادستان اگر با احراز جرم و تکمیل تحقیقات موافق باشد کیفر خواست صادر می‌کند.

در کیفرخواست مشخصات طرفین پرونده نوع اتهام ادله انتساب اتهام و مستندات قانونی قید وبرای مرتکب تقاضای کیفر می‌شود کیفرخواست پس از امضای دادستان یا معاون او یا دادیار به دادگاه ارسال می‌شود.

بد نیست این را نیز بدانید که دادگاه‌های جزایی بدون کیفرخواست دادستان حق شروع رسیدگی ندارند به جز در موارد نادر و استثنایی.

بدون دادستان دادگاه رسمیت ندارد

جلسه محاکمه دادگاه که به امر کیفری رسیدگی می‌کند بدون حضور دادستان رسمی و قانونی نیست. دادستان یا شخصا حاضر می‌شود یا معاون یا یکی از دادیاران را به نمایندگی در جلسه محاکمه معرفی می‌کند.

اجرای احکام جزایی

حکم دادگاه بعد از صدور و قطعی شدن برای اجرا به دادسرا ارسال می‌شود. در دادسرا قسمتی وجود دارد به نام معاونت اجرای احکام کیفری که تحت نظارت دادستان انجام وظیفه می‌کند.

معاونت اجرای احکام کیفری به تعداد لازم قاضی اجرای احکام کیفری باید حداقل سه سال سابقه خدمت قضایی داشته باشد.

تعیین تکلیف اموال ناشی از جرم

در مرحله تحقیقات مقدماتی نیز تعیین تکلیف اموال اشیا و وسایل ناشی از جرم در صورتی که توسط دادستان یا دادیاران قرار نهایی صادر شده باشد بر عهده دادستان است.

همچنین درخواست ضبط آلات جرم از دادگاه در صورتی که وجود آن‌ها موجب اخلال در نظم و آسایش عمومی شود از وظایف دادستان خواهد بود.

واژه قاضی در سیستم های مختلف دولت ها و قوانین برای اشاره به افسر غیرنظامی که قانون را اداره می کند، استفاده می شود. در روم باستان، یک قاضی یکی از عالی ترین افسران دولتی بود و دارای قدرت قضایی و اجرایی بود.

تفاوت بین قاضی و قاضی چیست؟

قاضی ها نسبت به قضات اختیارات کمتر و محدودتری دارند . آنها می توانند انواع مختلفی از پرونده ها را بشنوند. قضات عموماً به پرونده های بزرگتر و پیچیده تر رسیدگی می کنند در حالی که قضات پرونده های کوچکتری مانند جرایم خرد و جرایم رانندگی را می شنوند. … قضات دارای حوزه قضایی کوچکتری مانند شهر یا شهرستان هستند.

نقش قاضی چیست؟

قاضی ها داوطلبانی هستند که به پرونده ها در دادگاه های جامعه خود رسیدگی می کنند . آنها می توانند پرونده ها را در دادگاه کیفری، دادگاه خانواده یا هر دو مورد رسیدگی قرار دهند. … یک مشاور حقوقی در دادگاه در مورد قانون مشاوره می دهد و اطمینان حاصل می کند که قضات مراحل درست را دنبال می کنند.

قاضی دقیقا چیست؟

: مقامی که اداره قوانین را به عهده دارد : مانند. الف: یک مقام اصلی که اختیارات دولتی را بر یک واحد سیاسی اصلی (مانند یک ملت) اعمال می کند ب: یک مقام محلی که وظایف اداری و اغلب قضایی را انجام می دهد.

مصداق قاضی چیست؟

تعریف قاضی عبارت است از قاضی مدنی یا غیر روحانی یا مقام دیگری که مسئول اداره و اجرای قوانین است، معمولاً با برگزاری جلسات رسیدگی در مورد جرایم جزئی. قاضی که به پرونده های جریمه رانندگی رسیدگی می کند و مردم را جریمه می کند نمونه ای از قاضی است.

جیمز: قاضی چیست؟

30 سوال مرتبط پیدا شد

آیا قضات حقوق می گیرند؟

قضات برای خدمات خود پولی دریافت نمی کنند . با این حال، بسیاری از کارفرمایان با حقوق و دستمزد برای قضات مرخصی می دهند. اگر از دست دادن درآمد رنج می برید، می توانید با نرخ معینی درخواست کمک هزینه ضرر کنید. شما همچنین می توانید کمک هزینه سفر و امرار معاش را درخواست کنید.

قضات چگونه انتخاب می شوند؟

قضات اعضای جامعه محلی هستند که توسط لرد صدراعظم منصوب می شوند تا در دادگاه های قاضی بنشینند و در مورد پرونده های مطرح شده در آنها تصمیم بگیرند. قضات از سن 18 سالگی منصوب می شوند و همه قضات در سن 70 سالگی بازنشسته می شوند.

چند نوع قاضی وجود دارد؟

در بسیاری از موارد، قضات دادگاه‌های ابتدایی را ریاست می‌کنند. قضات غیررسمی می‌توانند از میان وکلای ارشد وکلای محلی منصوب شوند. چهار نوع قاضی وجود دارد. قاضی ارشد (فقط منطقه شهری کلمبو) قاضی/قاضی شهرداری.

کلمه دیگری برای قاضی چیست؟

در این صفحه می توانید 30 مترادف، متضاد، عبارات اصطلاحی و واژه های مرتبط برای قاضی مانند: افسر ، هیئت منصفه، مدیر، دادگستری، قاضی پلیس، قاضی، قاضی، متهم، ارکان، دادستان و رئیس را کشف کنید.

آیا قاضی وکیل است؟

قاضی وکیلی است که از سوی دادگاه به عنوان ضابط قضایی با اختیار ریاست بر برخی محاکمات و جلسات رسیدگی منصوب می شود.

چه کسی نمی تواند قاضی باشد؟

فقط چند استثنا وجود دارد: افسران پلیس، مأموران راهنمایی و رانندگی و اعضای نیروهای مسلح نمی توانند قاضی شوند. این برای اطمینان از بی طرف بودن قضات است. برخی از جرایم کیفری می تواند مانع از تبدیل شدن یک شخص به قاضی شود.

معایب قاضی چیست؟

معایب

تعصب تعقیب قضایی – چون آموزش ندیده اند، ممکن است در کنار پلیس باشند. …

ناسازگار – ممکن است جملات را به دلیل کار کردن فقط 13 روز در سال فراموش کند. …

Case Hardened-May متهمان را در یک پرونده قبل قضاوت می کند. …

غیر نماینده جامعه – فقط افرادی که وقت آزاد دارند.

قاضی شدن چقدر سخت است؟

در حالی که یک قاضی به هیچ صلاحیت حقوقی یا آموزش خارجی نیاز ندارد ، یک قاضی موظف است صلاحیت حقوقی داشته باشد و حداقل 5 تا 7 سال پس از تکمیل صلاحیت های قانونی خود در حرفه وکالت کار کرده باشد.

آیا یک قاضی می تواند شما را به زندان بفرستد؟

اگر قرار است پرونده در یک دادگاه قضائی رسیدگی شود، از متهم یا متهمان خواسته می‌شود که دعوای خود را مطرح کنند. اگر آنها به گناه خود اعتراف کنند یا بعداً مجرم شناخته شوند، قضات می توانند برای یک جرم مجرمانه به طور کلی تا شش ماه حبس (در مجموع 12 ماه) یا جریمه نقدی به مقدار نامحدود محکوم کنند.

آیا شما به یک قاضی جناب می گویید؟

قاضی را “عزتتان” ، “آقا” یا “خانم” صدا بزنید. دیگران را در دادگاه (مانند وکلا و شهود) با عنوان و نام خانوادگی صدا کنید. برای مثال خانم شهروند. مودب باش. در دادگاه نسبت به مردم انتقادی و توهین آمیز نباشید.

آیا یک قاضی می تواند قاضی شود؟

قضات با تجربه تر همچنین به پرونده های دادگاه جوانان (شامل متهمان ده تا 18 ساله) یا پرونده های کودکان در دادگاه خانواده رسیدگی می کنند. بعلاوه، قضات می توانند در طول تجدید نظر با یک قاضی مدار دارای صلاحیت قانونی در دادگاه سلطنتی بنشینند .

قاضی قدیمی اسمش چیه؟

مترادف، پاسخ جدول کلمات متقاطع و سایر کلمات مرتبط برای OLD MAGISTRATE [ ریو ]

قاضی ارشد چه نام دارد؟

قاضی ارشد منطقه (Chief Magistrate)، همانطور که او شناخته می شود، مسئولیت رهبری حدود 300 قاضی ناحیه (دادگاه های قضائی) (DJMCs) و معاونان DJMC در سراسر انگلستان و ولز را بر عهده دارد. …

چند سال طول می کشد تا قاضی شوید؟

در عمل، قاضی یک برنامه مدرک حقوق (دکتر ژوریس) را تکمیل خواهد کرد. برنامه درجه JD معمولاً مستلزم گذراندن دو تا سه سال مدرسه حقوقی فراتر از مدرک لیسانس و گذراندن موفقیت آمیز آزمون وکالت دولتی است.

سه وظیفه قاضی چیست؟

وظایف قاضی شامل صدور انواع مختلفی از فرآیندها مانند حکم دستگیری، احضار، حکم بازرسی، دستورات حفاظتی اضطراری، احکام بازداشت اضطراری و احکام مدنی خاص است.

چه کسی زیر نظر قاضی درجه 1 می آید؟

از آنجایی که کلکسیونرهای ناحیه دارای اختیارات مدیریت اجرایی نیز هستند، از این پست به عنوان قاضی ناحیه نیز یاد می شود. قاضی درجه یک می تواند فردی را به سه سال حبس و جریمه نقدی تا سقف 5000 روپیه محکوم کند.

چگونه می توانم مصاحبه قاضی را پشت سر بگذارم؟

شش ویژگی کلیدی؟

شخصیت خوب. صداقت شخصی شما …

تفاهم و ارتباط. توانایی درک اسناد (به عنوان یک قاضی باید با اسنادی مانند دستورالعمل های صدور حکم کار کنید. …

آگاهی اجتماعی. …

پختگی و خلق و خوی صدا. …

قضاوت صحیح …

تعهد و قابلیت اطمینان.

قضات چه می پوشند؟

قضات دادگاه عالی و دادگاه منطقه لباس های مشکی می پوشند. قاضی ها روپوش نمی پوشند .

چگونه با یک قاضی صحبت می کنید؟

زیر یک راهنمای تقریبی است.

قضات. در دادگاه آنها را “آقا” یا “خانم” یا “عبادت شما” صدا بزنید. …

قضات منطقه در دادگاه آنها را “آقا” یا “خانم” یا “قاضی” صدا بزنید. …

قضات استخدامی …

قضات دادگاه …

داوران مدار. …

قضات دیوان عالی …

قضات دادگاه استیناف (اگر پروردگار / بانوی قاضی استیناف) …

روسای بخش ها و غیره

در ابتدا بهتر است با انواع پرونده‌های قضایی که قضات و دادرسان مسئولیت رسیدگی به آن‌ها را دارند، آشنا شویم. پرونده‌های قضایی، به‌طور کلی، به پرونده‌ی کیفری و پرونده‌ی حقوقی تقسیم‌بندی شده‌اند:

پرونده‌های حقوقی در دعاوی حقوقی تشکیل می‌شوند و به اجرا درآمدن این پرونده‌ها مستلزم طرح دعوا و تسلیم دادخواست خواهان می‌باشد؛ مانند دعاوی مربوط به ارث، حضانت، مهریه، نفقه، وصیت و غیره…

 پرونده‌های کیفری نیز در پی تحقق جرم به جریان خواهد افتاد؛ مانند پرونده‌های مربوط به قتل، سرقت، کلاهبرداری، ضرب و جرح و غیره…

تفاوت رسیدگی دعاوی حقوقی با دعاوی کیفری

پرونده‌های کیفری ابتدا در دادسرا مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و بعد از آن به دادگاه ارجاع داده خواهد شد اما پرونده‌های حقوقی مستقیم در دادگاه پیگیری خواهد شد و لازم نیست که در دادسرا در خصوص این پرونده‌ها رسیدگی اولیه صورت گیرد. هزینه‌ی دادرسی دعاوی کیفری، به‌جز هرینه دادرسی کیفری علیه صادرکننده چک بلامحل که باتوجه به مبلغ مندرج در چک تعیین می‌شود، در هر مرحله از رسیدگی، یکسان است؛ ولی هزینه‌ی دادرسی دعاوی حقوقی در دادگاه متغیر و متناسب با بهای خواسته‌ی خواهان می‌باشد. این هزینه، در هر مرحله از رسیدگی متفاوت بوده و میزان آن، همه‌ساله، در تعرفه‌های خدمات قضایی اعلام می‌گردد.

دریافت مشاوره حقوقی

در مرحله‌ی بعدی، به این موضوع می‌پردازیم که این پرونده‌ها توسط کدام مقام قضایی پیگیری می‌شود و وظایف آن‌ها چیست؟

همان‌طور که می‌دانیم در دعاوی کیفری شاکی با تنظیم شکوائیه در دادسرا تقاضای رسیدگی می‌کند؛ در دادسرا مقام حقوقی به نام بازپرس رسیدگی به شکوائیه را با تأیید دادستان بر عهده خواهد گرفت.

بازپرس کیست؟

بازپرس در واقع یک مقام قضایی در دادسرا می‌باشد که بعد از ثبت شکایت شاکی در دادسرا و تأیید دادستان شروع به کار می‌کند؛ شروع به انجام اقداماتی مانند کشف جرم و حفظ آثار و علائم ادله وقوع جرم، جلوگیری از فرار مجرم، جمع‌آوری مدارک و اسناد اثبات جرم، تحقیقات محلی در خصوص مطلعین به وقوع جرم و غیره… بعد از اتمام رسیدگی‌های انجام گرفته، اگر بازپرس درخصوص مجرمیت متهم ادله کافی داشته باشد، قرار جلب به دادرسی را صادر و نزد دادستان ارسال می‌کند. دادستان پرونده را بررسی و درصورت موافقت با نظر بازپرس، پرونده را برای رسیدگی به دادگاه صالح ارجاع خواهد داد. دادستان در صورت وجود دلایلی مانند عدم اثبات مجرمیت متهم و یا عدم وقوع جرم، قرار موقوفی تعقیب متهم صادر خواهد کرد. همچنین، ممکن است پرونده را برای تحقیقات بیشتر نزد بازپرس برگرداند.

قاضیارسال پرونده از دادسرا به دادگاه و رسیدگی نهایی پرونده توسط قاضی

قاضی کیست؟

قاضی نیز یک مقام قضایی است که به تنهایی یا به عنوان عضوی از هیئت قضات، مسئولیت اداره جلسات رسیدگی دادگاه را برعهده دارد و پس از انجام بررسی‌های لازم، باتوجه به مواد قانونی، اقدام به صدور قرار، حکم یا دستور‌های قضایی می‌کند.

بعد از انجام رسیدگی‌های بازپرس و صدور کیفرخواست، پرونده از دادسرا به دادگاه ارسال خواهد شد. قاضی پرونده را با توجه به قرار صادر شده از طرف بازپرس و مدارک و اسناد موجود رسیدگی خواهد کرد و درصورت مکفی بودن مدارک، حکم قطعی مبنی بر مجازات مجرم یا برائت متهم صادر خواهد کرد.

 قاضی اجرای احکام

در هر حوزه قضایی، علاوه بر قاضی صادرکننده حکم، قاضی دیگری جهت اجرای مجازات در نظر گرفته شده است؛ یعنی وقتی پرونده بعد از رسیدگی اولیه به دادگاه منتقل می‌شود و قاضی دادگاه بنابر تحقیقات به‌عمل‌آمده توسط بازپرس پرونده و مدارک موجود، رأیی صادر می‌کند، از آنجایی که اجرای مجازات مجرم، یک مرحله‌ی حساس از دادرسی است، باید در آن توجه و دقت بیشتری صورت گیرد؛ از این رو برای نظارت بر اجرای این مرحله یک مقام قضایی مستقلی پیش‌بینی شده است که به اصطلاح به آن مقام قضایی، قاضی اجرای احکام کیفری می‌گویند.

کانال تلگرام لامینگو

 تفاوت قاضی با بازپرس

با توجه به مطالبی که بیان شد، تفاوت جایگاه قاضی و بازپرس و همچنین نحوه‌ی رسیدگی آن‌ها به پرونده را مشخص کردیم. از دیگر تفاوت‌های قاضی با بازپرس، باید بگوییم که اگر چه قاضی و بازپرس هر دو به شغل قضاوت مشغول هستند و وظیفه‌ی هر دوی آن‌ها به عنوان یک مقام قضایی کیفری کشف جرم و جلوگیری از ضایع شدن حق مردم است، اما قاضی از نظر جایگاه نسبت به بازپرس از مقام قضایی بالاتری برخوردار است. بازپرس در پی رسیدگی به پرونده، قرار مشخصی را صادر خواهد کرد مانند: قرار جلب به دادرسی، قرار منع تعقیب متهم و غیره… اما قرارهای صادرشده از طرفه بازپرس، با تأیید دادستان، برای رسیدگی نهایی، به دادگاه ارسال خواهد شد و در نهایت این قاضی است که حکم نهایی را در خصوص پرونده‌ها صادر می‌کند.

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

منبع

پیج اینستاگرامی پیشنهادی